ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η παραμυθένια καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η παραμυθένια καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Φτιαγμένη από θάλασσα, ουρανό και ιστορία, η Μονεμβασια καλωσορίζει ζεστά τους επισκέπτες της και τους υπόσχεται το όνομα της. Μόνη Έμβασις, στην υπεροχή του μεσαιωνικού χτες και στις ποιοτικές ανέσεις του απαιτητικού σήμερα. Μια μόνο είσοδος, που όμως οδηγεί σε ένα μεγάλο σύνολο επιλογών για χαλάρωση, διασκέδαση αλλά και περιήγηση στις πιο μοναδικές ιστορικές μνήμες του παρελθόντος.

Μια σύντομη ιστορία

Η άκρη του ιστορικού νήματος της Μονεμβασιάς στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, εντοπίζεται μετά τα μέσα του 6ου αιώνα, με την ίδρυση της από τους κατοίκους της Σπάρτης. Η εξαιρετικά προνομιακή φυσική της θέση στη Μεσόγειο, την κάνει ποθητή σε πολλούς και διαφορετικούς κατακτητές. Φράγκοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Παπικοί και Τούρκοι αφήνουν το σημάδι τους πάνω της. Την διεκδικούν, την κατακτούν, τη χάνουν ξανά, αναδεικνύουν τη χρυσή της εποχή, της χαρίζουν μεγάλα προνόμια ή την οδηγούν σε πλήρη παρακμή. Ποτέ όμως κανείς δεν μπόρεσε να αλλάξει την ιδιαίτερη «προσωπικότητα» της, που σημαδεύτηκε από τους ένδοξους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων της. Η σημερινή ιστορική πόλη, γέννημα ενός ισχυρού σεισμού το 375 μ.Χ, υπήρξε μέσα στους αιώνες δυσπρόσιτο οχυρό, σημαντική στρατιωτική βάση, ξακουστό εμπορικό και ναυτιλιακό πέρασμα, κέντρο πνευματικής και εκκλησιαστικής ανάπτυξης και τελικά, η πρώτη πόλη που απελευθέρωσαν οι Έλληνες κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821.

Η ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το 'πέτρινο καράβι' του ποιητή Ρίτσου

Διασχίζοντας τη γέφυρα, το μοναδικό πέρασμα προς την Καστροπολιτεία και αφήνοντας πίσω αυτοκίνητα και άγχος, οι αισθήσεις μοιάζουν μεθυσμένες από γλυκόπιοτο κρασί, το εκλεκτό τοπικό προϊόν που άλλωστε έκανε τη Μονεμβασιά διάσημη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τουλάχιστον τέσσερις πολιτισμοί έχουν αφήσει τα χνάρια τους.

Η ΚΑΤΩ ΠΟΛΗ

Τα δαιδαλώδη πέτρινα δρομάκια

Ολόκληρη η Κάτω Πόλη, διασχίζεται από έναν κεντρικό άξονα, την επονομαζόμενη Μέσο Οδό των Βυζαντινών. Ισορροπώντας έντεχνα ανάμεσα στην νοσταλγική παράδοση και στη σύγχρονη ποιότητα, η κεντρική οδός ή αγορά, είναι (όπως και τότε) γεμάτη ζωή· δεκάδες καταστήματα, επιλογές για φαγητό ή ποτό και μοναδικά ιστορικά μνημεία.

Η ΑΝΩ ΠΟΛΗ

Η γειτονιά των ευγενών

Από την κεντρική πλατεία, ένας ελικοειδής πετροστρωμένος δρόμος οδηγεί στην Άνω Πόλη, το φυσικό απόρθητο οχυρό και τη γειτονιά των ευγενών του παρελθόντος. Σήμερα, η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας, ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα και τη θέα που ξεκινά από τις καμάρες και χάνεται στο Μυρτώο πέλαγος.

Η ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ

Έχοντας ως ορμητήριο τη Μονεμβάσια, οι φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής, σας περιμένουν για να τα ανακαλύψετε

μονεμβάσια αξιοθέατα - Moni Emvasis Luxury Suites

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

Σε απόσταση περίπου 30 λεπτών από τη Μονεμβασιά, το μικρό λιμανάκι του Γέρακα, κρατά φυλαγμένο στο εσωτερικό του ένα από τα πιο όμορφα μυστικά της φύσης. Το μοναδικό «φιόρδ» της Ελλάδας βρίσκεται εδώ.
μονεμβάσια αξιοθέατα - Moni Emvasis Luxury Suites

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΑ ΤΑΛΑΝΤΑ

30 λεπτά νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς, στο γραφικό χωριό Τάλαντα και στο “φαράγγι του Μπαλλή”, ανάμεσα σε μυρτιές, πλατάνια, καρυδιές και γάργαρο τρεχούμενο νερό, η παράδοση μένει ζωντανή και σας καλεί κοντά της.
μονεμβάσια αξιοθέατα - Moni Emvasis Luxury Suites

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η Μονεμβάσια και η ευρύτερη περιοχή της, προσφέρει πολλές δροσιστικές επιλογές για το μπάνιο σας για όλα τα γούστα αλλά κι ένα σύνολο από Γαλάζιες Σημαίες, ως επίσημο αποδεικτικό, της πιο αυταπόδεικτης ομορφιάς.